+45 2046 3616

Transaktionsanalyse historie og baggrund

 

Virksomhedskonsulenternes
anvender 

Transaktions Analyse 

som primært
udviklingsværktøj

Transaktionsanalysens modeller og teorier tilbyder effektive værktøjer til analyse og udvikling i forbindelse med:

 
 • Organsatorisk udvikling
 • Psykoterapi
 • Undervisning
 • Uddannelse
 
 
Nedenfor gives en beskrivelse af de praktiske anvendelsesmuligheder og et indblik i historien og baggrunden bag transaktionsanalyse.
 
 
Organisatorisk udvikling
Transaktionsanalysen tilbyder effektive værktøjer, der i hænderne på organisatorisk udviklingsspecialister, kan omsættes til succesfulde resultater. Gennem præsentation og uddannelse i transaktionsanalysens begreber sættes organisationen i stand til at benytte dette som en grundlæggende organisatorisk teori. I fælleskab kan en strategi opbygges med henblik på at løse særlige behov i organisationen, og der opbygges en funktionel sammenhæng, der eliminerer dysfunktionel organisatorisk adfærd.
 
 
Psykoterapi
Transaktionsanalyse, er et kraftfuldt værktøj til udvikling af menneskelig velbefindende. I psykoterapi udnytter transaktionsanalysen den "Voksne" i både klienten og behandleren til at sortere ud i patologisk adfærd og tanke, som kan påvirke arbejdsduelighed og trivsel. Veluddannede og kompetente transaktionsanalytikere arbejder "med" klienter med henblik på at eliminere dysfunktionel adfærd og etablere og styrke sunde funktioner. Kompetente transaktionsanalytikere anvender de mange værktøjer i psykoterapi, lige fra psykoanalyse til adfærdsmodifikation som effektive og potente værktøjer if. med menneskelig udvikling.
 
 
Rådgivning
Rådgivere, der benytter transaktionsanalyse, arbejder direkte på "her og nu" problemløsning med deres kunder, med fokus på at skabe produktiv problemløsende adfærd. Ved at bruge transaktionsanalyse, underviser og etablerer rådgiveren et ligeværdigt samarbejde med deres kunder. Dette samarbejde tilbyder kunderne redskaber, de kan bruge i deres dag-til-dag-funktioner.
 
 
Uddannelse
Undervisere, der arbejder med transaktionsanalyse, underviser de studerende i transaktionsanalysens teori og modelapparat. Ved at bruge den grundlæggende teori for transaktionsanalyse, arbejder undervisere for at skabe en fælles forståelse af personlighed og funktion, der går på tværs af alle områder af læring og forener den pædagogiske erfaring.
 
 
 
Historien bag transaktionsanalyse 
Transaktionsanalyse er en social psykologi udviklet af Eric Berne, MD. I løbet af de sidste fire årtier har Eric Bernes teori udviklet sig til også at omfatte teorier og modeller til psykoterapi, rådgivning, uddannelse og organisationsudvikling.
Eric Berne, født i 1910 i Montreal, Canada, var en pioner og en radikal indenfor psykiatrien. Berne døde 15. juli 1970 i en alder af kun 60 år. Han efterlod sig en dyb og systematisk teori om personlighed og en række værktøjer, der er blevet brugt i hele verden for at fremme sundhed og vækst.
Berne begyndte at træne i psykoanalysen med Paul Federn i 1947, Paul havde arbejdet med Freud i Wien og Berne blev senere Erik Eriksons analysand. Begge disse psykoanalytikere har påvirket Bernes teoretiske udvikling. Især har Federn påvirket udviklingen af ​​hans ideer om ego tilstande.
 
Berne nævnte transaktionsanalyse skriftligt første gang i 1957 og senere samme år gennemførte han et seminar i San Francisco, og startede dermed væksten af ​​Transactional Analysis. The San Francisco Bay Area er stadig hovedkvarteret for Den Internationale Transactional Association.
Bernes mest kendte værk er Games People Play (1964), en international bestseller, der har ændret den måde, folk tænker på, og hvordan de forstår relationer. Ideen med det Indre Barn, af Spil, og Klap og Livsmanuskripter er nu i vid udstrækning udtrykt langt uden for TA fællesskabet, og har influeret dagligdags sprog. En sidste bog blev udgivet efter hans død ... "What Do You Say After You Say Hello". Denne bog opsummerer meget af hans teori og hans endelige udvikling af hans TA teori.
 
Bøger af Berne
 • The Mind in Action (1947)
 • A Layman’s Guide to Psychiatry and Psychoanalysis (1957)
 • Transactional Analysis in Psychotherapy (1961)
 • Structure and Dynamics of Organizations and Groups (1963)
 • Games People Play (1964)
 • Principels Group Treatment (1966)
 • Sex in Human Loving (1970) and
 • What Do You Say After You Say Hello (1971)
 • Key Ideas in Transactional Analysis
Alle oversat til en række internationale sprog.
 
 
 
Herunder er beskrevet nogle af transaktionsanalysens koncepter:
 
Ego tilstande
Eric Berne gjorde komplekse mellemmenneskelige transaktioner forståelige, da han erkendte, at den menneskelige personlighed består af tre "ego tilstande", hver især er et helt system af tanker, følelser og adfærd, som vi interagerer med hinanden. Forælder, Voksen og Barn egotilstande og samspillet mellem dem danner grundlaget for transaktionsanalysens teori. Disse begreber har spredt sig til mange områder af terapi, uddannelse og rådgivning, som praktiseres i dag.
 
 
Transaktioner
Transaktioner henviser til kommunikation - udvekslinger mellem mennesker. Transaktionelle analytikere er uddannet til at genkende den egotilstand folk udveksler transaktioner fra og til samt følge transaktions-sekvenser, så de kan gribe ind og forbedre kvaliteten og effektiviteten af ​​kommunikation.
 
 
Klap
Berne observerede, at folk har brug for ”klap” (interpersonel anerkendelse), for at overleve og trives. At forstå, hvordan folk giver og modtager positive og negative ”klap” samt at ændre usunde mønstre, er stærke aspekter af arbejdet i transaktionsanalyse.
 
 
Games People Play – Psykologiske Spil
Berne definerede visse socialt dysfunktionelle adfærdsmønstre som "spil." Disse gentagne, luskede transaktioner har til formål at opnå ”klap”, men i stedet forstærker de negative følelser og negativ selvopfattelse, og maskerer direkte udtryk for tanker og følelser. Berne navngav disse spil med sådanne umidelbart genkendelige navne som "Hvorfor gør du ikke, ja men …" "Nu har jeg dig, din SOB," og "Jeg forsøger bare at hjælpe dig." Bernes bog Games People Play opnåede bred folkelig succes i de tidlige 60’ere.
 
 
Livsmanuskripter
Eric Berne foreslog, at dysfunktionel adfærd er resultatet af selvbegrænsende beslutninger, truffet i barndommen af ​​hensyn til overlevelse. Sådanne beslutninger kulminerer i hvad Berne kalder "Livsmanuskripter," den før-bevidste livs plan, der regulerer den måde livet leves ud. Ændring af Livsmanuskriptet er formålet med transaktionsanalyse psykoterapi. Udskiftning af ”voldelige” organisatoriske eller samfundsmæssige livsmanuskripter med kooperativ ”ikke-voldelig” adfærd, er formålet med anden anvendelse af transaktionsbeslutning analyse.
 
 
Jeg er OK - Du er OK
"Jeg er OK - Du er OK" er nok det mest kendte udtryk for formålet med transaktionsanalyse: at etablere og styrke den position, som anerkender værdien og værd for enhver person. Transaktionelle analytikere anser alle folk som født "OK", og dermed i stand til forandring, vækst og sunde interaktioner.
 
 
Kontrakter
Transaktionsanalyse er i praksis baseret på gensidige aftaler for forandring. Analytikere i transaktionsanalyse tror på, at folk er i stand til selv at beslutte, hvad de ønsker for deres liv. Derfor udfører transaktionsanalytikeren sit arbejde på baggrund af en kontrakt mellem klienten og terapeuten, underviseren eller konsulenten.
Transaktionsanalyse - praktiske anvendelsesområder
 
 
 
Kilde: EATA
Vi udvikler ledere, teams og teammedlemmer
Mød nogle af vores kunder
 
 
"Det var tydeligt, at vi rykkede under kurset. Mange kan have glæde af kurset og blive til mere helstøbte mennesker ...  Jørgen Sandby Nielsen, specialkonsulent, Skov og Naturstyrelsen
 
"Jeg har aldrig før været på et kursus, der har givet mig så meget ”med hjem” i bagagen ...  Charlotte Hein, Sekretær 3F
 
"Vi har haft særdeles god nytte af Center for Samarbejde og Ledelse's ekspertise på områder som lederudvikling, udvikling af medarbejdere og teams ... Hans-Martin Friis Møller, Director (CE) at Kalundborg Forsyning A/S
 
 
Hvem er vi?
 
 
 
 
Kontakt os
Skriv en mail og vi vender tilbage hurtigst muligt.

 

Ring mig op!
Har du spørgsmål til vores ydelser eller kurser?
Udfyld formularen herunder, så ringer vi dig op
inden for en time.